۱۳۸۶ دی ۳۰, یکشنبه

یخچال ها، رودها و دریاچه ها

در برابری با بقیه کشورهای آلپی، سوییس بیشترین میزان یخچال ها را دارا می باشد. هر چند تنها بخش کوچکی از یخچال های دوران یخبندان سوییس تا امروز باقی مانده است، اما یخچال های سوییس با پهنه 1050km2نزدیک به 3٪ کشور را پوشانده است. در دوران یخبندان تقریبا تمام سطح سوییس کنونی با یخ پوشیده شده و حتی اندازه شرقی- غربی این یخچال از مرزهای کنونی این کشور فراتر رفته بود. حتی امروزه نه تنها اندازه این یخچال ها نسبت به نیمه سده نوزدهم، به میزان 40٪ کاهش یافته بلکه روند کاهش آن سریعتر نیز شده است. اکنون بیش از صد یخچال بوسیله دانشمندان برای سال ها زیر دید قرار گرفته است و داده های آنها از جمله طول و اندازه توده نگاشته می شود. بسیاری ازاین یخچال ها توان نیروگاه های برق-آبی سوییس را فرآوری می کنند.
رودهاسوییس در سه سامانه رود قاره ای شریک می باشد. راین، 67/4٪ آب کشور را در بر داشته و به دریای شمال می ریزد. رن نیز 18٪ آب کشور را در اختیار داشته و به دریای مدیترانه می ریزد. رود های دیگر سوییس که در پو جریان دارند 9/6٪ ، و رودهای دشت Etsch 0/3٪ آب کشور را در اختیار داشته و به مدیترانه می ریزند. رود Inn نیز 4/4٪ آب سوییس را از راه Donau به دریای سیاه می ریزد.







معمولا دخالت انسان در زیست بوم زیان های بی شماری به بار می آورد. آفرینش نیز کار خود بسیار کند اما پایدار انجام می دهد. فرسایش بلندی ها را ساییده و دره ها را با مواد حاصل از آن پر می کند. شن و سنگریزه ساییده شده به کمک رودها در سرزمین ها پست تر انباشته می شوند. ( راین سوییس)


یکی از ویژگی های سوییس دریاچه های بسیار زیبای آن می باشد. دریاچه های بزرگ سوییس در پای کوه های ژورا ( دریاچه ژنو، دریاچه Neuchâtel و دریاچه Biel-Bienne)، در میتلند(دریاچه Constance، دریاچه Zurich)، در پای کوه های آلپ یا در بخش شمالی آن ( دریاچه Thun، دریاچه Brienz، دریاچه Zug و دریاچه Lucerne)، و همچنین در بخش جنوبی آلپ ( دریاچه Lugano، دریاچه Maggiore) قرار گرفته اند. به جز آنها تعداد بی شماری دریاچه کوچک طبیعی و ساختگی به ویژه در آلپ وجود دارد که زیباترین آنها با نام های Silsersee و Silvaplanersee در دورنمای بسیار چشمگیر Upper Engadine جای گرفته است. بیشتر این دریاچه ها به کمک یخچال های دوران یخبندان تشکیل شده اند. بستر نواری این دریاچه ها که بوسیله یخچال ها برجای گذارده شده است، در بخش پایینی خود از یخ رفت پوشیده شده است. تمام دریاچه های میتلند، از دریاچه کنستانس در بخش شمال شرقی تا دریاچه ژنو در جنوب غربی کشور، در دوران یخبندان پایه گذارده شده اند. دریاچه های بخش جنوبی سوییس پیرتر می باشند. دریاچه لو گانو، و ماگیور بوسیله رودهای خروشان کوهستانی پدید آمده اند. تعداد کمی دریاچه در ژورا وجود دارند. این بدان علت است که خاک صخره ای این بخش ها پیدایش دریاچه را بسیار دشوار می نماید. دریاچه Joux در بخشی از ژورا که در ایالت واد جای دارد و دریاچه Taillèrs در آن بخش از ژورا که در ایالت نوشاتل قرار گرفته است، دریاچه هایی از این دست می باشند که در پی شسته شدن بستر صخره ای بوجود آمده اند. بستر چنین دریاچه هایی در بالای سطح زمین زهکش ندارد بلکه آب آنها در شکاف های آهکی رخنه کرده و در مکان های دور دست تر بعنوان یک منبع در دسترس قرار می گیرند.





دلتای یک رود، زیست بوم ها و جایگاه های گوناگونی را برای پرنده های متفاوت از جمله وادر ها می پردازد. ( Greenshanks)
























نتیجه قرار گرفتن سوییس در مرکز اروپا و گستردگی شمال-جنوب آن در دو سوی آلپ، دارا بودن آب و هوا و زیست بوم های گوناگون در این کشور است. در طول سده های گذشته، دمای هوا دچار تغییر شده است. این تغییرات بیشترین اثر را بر روی یخچال های آلپ گذارده است. از سوی دیگر آخرین دوران یخبندان نزدیک به 11500 سال پیش پایان یافته و ما هم اکنون در یک دوران گرم بین یخبندان به سر می بریم. ( یخچال Moiry در Grand Cornier)

هیچ نظری موجود نیست: